Пътят ми във флористиката – част 2

Успехът е решение (ВИДЕО)
26.11.2018
Пътят ми във флористиката- част 3
17.01.2019

Радвам се, че в момента мога да споделя, чрез социалните мрежи всичко, което чувствам мисля и ме вълнува.

Ще се опитвам често да споделям полезна информация свързана с цветята – тяхната поддръжка, избор, техники за декорация, неща, които ме вълнуват и зареждат.
Насочих вниманието си последните 1-2 години в посока събиране на информация – във вид на книги (напр. Das ist Floristik – Karl Michael Haake), списания, за които съм абонирана директно от Германия и Щвейцария, семинарите в тази насока и много информация от интернет.

Навлизайки в тайните на това изкуство – флоралният дизайн, виждам колко е сложно, колко е вълнуващо, колко е тайствено. Как правилното съчетаване на цветове, форми, декоративни елементи води до създаването на композиции.

Тръпката да потънеш в този свят е неповторима. Тук всичко е красиво, нежно, истинско, направено е само с помоща на природата – от слънце и вода, една жива енергия. Това е моят свят, светът на летящите хора.

Вярвам, че аранжировката направена с цветя или букетът имат незаменимо послание за любов, стил, красота и подсилват емоциите. Вярвам, че цветята ще присъстват и ще са част от всички незабравими моменти в човешкият живот – от раждането ни, рожденните ни дни, първият учебен ден, празниците в училище до сватбеният ни ден. До последният ни миг, когато си тръгваме с цвете в ръка.

Много искам да е така!

Опитвам се да съм пример самата аз, като цветята имат специална роля в моето семейство.

Помня, как още в детската градина учителките са ми казвали “цветарката” – защото майка ми ме изпращаше с туко що набран букет от градината на дядо. Градината беше за мен едно вълшебство. Там потъвах в море от цветя и техният аромат. Беше незабвавимо! Чувствах се като в друг свят. Може би за това ме привличат толкова цветята. Начин да бъда по-близо до този свят ! КРАСИВИЯТ !  Далече от безхаберието което виждам наоколо. Липсата на красота на работното място, в офиса, в стаята за отдих, в домовете на хората.  Претрупани сме от материални вещи и синтетика навсякъде. Липсва зеленото, липсва ароматът на цветята, липсва въздухът, липсва времето да се загледаме в красивото. Бързаме за срещи, за работа за ….

С какво се зареждаме.
Всичко е личен избор. Благодарна съм, че срещнах хора през 2018г. , които виждат цветята, като важна част от ежедневието им. Благодаря на хората, които ми повярваха. Благодаря ви, че виждате в цветята, които аранжирам нужната ви красота в този момент, специален за вас, независимо от поводът.

Какво за мен е декорацията с цветя?!

Стих от цветя, от форми, от сноп слънчеви лъчи събрани в едно. Позволявам си да цитирам един немски флорист Карл Михаел Хааке: “Флористиката, това е фоерверк от различни цветове и форми креативно комбинирани.”

Ще се опитам на вас любители и почитатели да ви разказвам и давам информация както за подборът на цветя, правилното им подреждане, подръжка и грижа.

Щастлива съм, че следвам сърцето си и оставям да ме води. Радвам се, че ме намират точните хора. Благодаря Ви!

Обещавам да разказвам за моята обратна връзка с вас приятели. Да ви разказвам истории от кухнята на тази професия. Как се създава това изкуство и колко много усилия се полагат за това. А повярвайте ми, доста тежък труд е!

Предсои продължение ….

 

02.01.2019г.

Вили Тегова!