Пролетта се пробужда! Първите цветя през пролетта !

Пътят ми във флористиката- част 3
17.01.2019
Студио Флорика стана част от празника на винарска изба Златен Рожен
21.02.2019

Кокичето – цвете на надеждата и щастието. Още през януари всеки търси да види кокичето(Calanthus)Cala – мляко и antuhos- цвят. Или буквално млечно- бяло цвете. В България са разпространени 3 вида кокичета.

Снежно кокиче, елвезиево кокиче и грациозно кокиче. Първите два вида са защитени растения.Снежното кокиче , обитава, места край реки в букови гори до около 1800 м. Размножава се чрез чрез дъщерни луковици. Има лечебни свойства. Открита е съставка, изолирана под формата на нивалин за лечение на неврити, радикулити.

Видът е защитен според закона за биологичното разнообразие. Кокичетата могат да красят нашите домове и градини. Лесно се отглеждат. Засаждат се през есента. Големината на луковицата определя дълбочината от тяхното засаждане.

Според легенда Ева, изгонена от Райските градини, в които царувала вечна, пролет, страдала от студ. За да и вдъхнат кураж снежинките се превърнали в красиви бели цветя. Така станали символ на надеждата за топлина и слънчеви лъчи!

С удоволствие съм готова да създам декорации с първите пролетни цетя. Разполагам с луковици и пролетни цветя, които да подсилят ежедневието ви.

Очаквам ви!