Вили от Сандански с първа награда на Националния конкурс за млади флористи на тема „Пъстър Великден“

Уникален цветен букет, аранжиран от санданчанката Вили Тегова украси студиото на Радио Благоевград
22.10.2018

Варненското изложение на цветя и градинско обзавеждане продължава и утре в Grand Mall.

Шестото изложение на цветя и градинско обзавеждане Grand Флора 2016, което се провежда тези дни в Grand Mall  , посрещна Цветница с вълненията на победителите от проведения вчера Национален конкурс за млади флористи. 20 флористи от цялата страна се включиха в естетската надпревара.

Темата на техните артистични творения тази година беше „Пъстър Великден“.

Условията на конкурса бяха обявени предварително от Асоциацията на флористите в България – да се създаде венец, който да се аранжира с еднакви основни материали, осигурени от организаторите – жълта едра хризантема, хризантема сантини, карамфил, оранжев гербер и астромерия.

Две изящни изненади очакваха участниците – фрезия и леатрис (декоративен грах) и прави чест на младите имена, че ги вплетоха с умение в предварителни замисъл на своите аранжировки.

Допълнителните материали трябваше да бъдат естествени и да са свързани с Великден и пролетта.

Постиженията на младите флористи бяха оценявани от жури в състав: Ивайло Иванов от фирма Флорис от Управителния съвет на Асоциацията на флористите в България, Валентина Ангътян от фирма Белфльор, вносител на цветя, флористката Луиза Мардик – Георгиева от фирма Градина Мимоза.

Вили Тегова от Сандански спечели първата награда и случи един от силните емоционални моменти на изложението. В момента, в който получи приза – статуетка на Grand Флора 2016, грамота и чек за 500 лв., Вили обяви, че ще даде парите от награда за благотворителност – ще ги разпредели поравно между 20-годишния студент Мартин Иванов, пълен отличник от ІІ курс японистика, и приюта за бездомни кучета в родния си град. Бурно аплодирана от участници и зрители, Вили призна: „

Аз всъщност съм Величка и за мен темата Великден означава много.  Посветила съм се на природата – от 20 години съм планинар, качвам планински върхове като Матерхон.

Цял живот за мен най-възвишената красота е красотата на природата, затова в моя венец се опитах да създам отрязък от природата. Всяко цвете, всяка тревичка за мен е отражение на празника, с аранжировките пресътворявам картините, които са запечатани в главата ми от моите срещи с натурата.

Никога не ме е напускала надеждата, че доброто и красотата ще спасят света. С тая мисия живея и нямам време за губене – сбъдвам мечтите си, този конкурс беше една от тях.“ Вили не е собственик на магазин за цветя, работи като медицинска сестра в Швейцария, но се занимава самостоятелно с флористика.

Участва в конкурса за първи път, ала от три години насам следи внимателно всичко за Grand Флора и се готви за своя забележителен дебют.

За нейното представяне членът на Управителния съвет на Асоциацията на флористите в България и на журито Ивайло Иванов сподели: „Вили е страстен ентусиаст и иска да научи много. Тя спечели, защото спази условията на конкурса –не само всички технически параметри, но и постигна празничното въздействие на Великденския венец с върбови клонки, листа и пера.

Това беше венецът с най-силно Великденско излъчване, с интересни техники на поставянето на цветята във вода и с изключителен баланс на елементите в композицията.“

 

Източник: https://sputnik.bg/